niedziela, 1 kwietnia 2012

Makaron chiński z wołowiną

W ramach inspiracji miesięcznych w marcu wypróbowaliśmy nowy przepis, w wersji oryginalnej zaczerpnięty z tegoż miejsca, my ciutkę na własne potrzeby go zmodyfikowaliśmy i powstało coś na prawdę pysznego.


Składniki:
(dla 2 osób)

200 g chińskiego grubszego makaronu
2 łyżki oleju roślinnego
300 g chudego mięsa wołowego 
 • 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
5 plasterków papryczki  chilli lub kilka kropli sosu chilli
1 łyżeczka imbiru
kilka sztuk grzybków moon
1 marchewka, pokrojona w plasterki (wcześniej podgotowana)
1 cebulka ze szczypiorkiem, posiekana
3 łyżki sosu sojowego
kilka kropli sosu chilli
1 łyżka posiekanego szczypiorku


Wykonanie:
  • Makaron włożyć do gotującej się i osolonej wody, gotować przez 4 - 5 minut. Odsączyć i opłukać pod zimną bieżącą wodą. Przełożyć na sitko, dokładnie odsączyć i włożyć z powrotem do garnka
  • Rozgrzać patelnię  i wlać pozostały olej. Smażyć wołowinę przez 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu (polędwicę wołową wystarczy smażyć przez 1 minutę). Dodać czosnek, papryczkę chilli, imbir, grzybki smażyć przez kolejne kilkanaście sekund. Dodać ugotowaną marchewkę, cebulkę i smażyć przez 2 minuty.
  • Dodać sos sojowy, sos chilli, smażyć mieszając 1 minutę. Na patelnię włożyć makaron i mieszać, aż makaron się podgrzeje. Na koniec doprawić dodatkowym sosem sojowym. Przełożyć do misek, posypać posiekanym szczypiorkiem i zaraz podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz