sobota, 18 lutego 2012

Racuchy


Składniki:
  • 0,5 kostki margaryny Kasia
  • 2,5 szklanki mleka
  • małe drożdże
  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka (3 żółtka, 1 całe)
  • ocet (3 łyżki)
  • olej
  • 2 ziemniaki
 Wykonanie:
  1. Drożdże zmieszać z cukrem, ugnieść i odstawić. Poczekać jak urosną.
  2. Do mąki dodać jajka i żółtko, 3/4 szklanki cukru, szczyptę soli i cukier waniliowy.
  3. Margarynę roztopić (lekko podgrzać na ogniu) i dodać mleko. Wszystko musi być lekko ciepłe)
  4. Następnie dodajemy do tego drożdże, 3 łyżki octu i długo mieszamy. Ciasto musi się odrywać od rąk. Odstawiamy na chwilę aby urosło.
  5. Przygotowujemy garnek, wlewamy olej tak, aby racuchy mogły się zatopić  - wielkość ustalamy sami - jak dla mnie duża łyżka (w oleju powinny znaleźć się również obrane i pokrojone w "talarki" ziemniaki aby racuchy nie "piły" oleju)
  6. W trakcie je obracamy.Wyjmujemy jak się zarumienią. 
Ja troszkę za długo je przytrzymałam:(



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz